יום שלישי, 7 באפריל 2009

סיפורי גפילטע פיש

סיפורי גפילטע פיש

רוני מ. האס

יש את אלה שמתים עליהן, ויש את אלה שלא סובלים אותן. הילדים של שפרה הטבחית משער הגולן קוראים לקציצות הדג המסורתיות "גפילטע איכס", ודווקא הכלות המרוקאיות שלה משוגעות על האפור המתקתק הזה. לא משנה מה דעתך על קציצת הקרפיון, עוד לא נמצא הקיבוץ שיעז להדיר אותן משולחן הסדר. אבל גם האקסיומה הזו כבר לא לגמרי נכונה, כי שמענו שבנאות סמדר מגישים דג בתנור, ואין שם זכר לגפילטע פיש המסורתי. כך או כך, לכבוד החג ליקטנו עבורכם ארבעה סיפורי גפילטע פיש, ושיהיה בתיאבון

ברכה סוכה, 76, שמיר

המתכון של ברכה התפרסם ב"מטעמי שמיר", ספר שיצא בשנת 2004 לכבוד חג המשק. בשולי המתכון סופר כי החברים היו מגיעים לחגים, ולו רק כדי לאכול את הדגים של סוכה. שימו לב, שמציעים שם להשתמש בלחם רטוב כאופציה.

ממי למדת להכין?

זכרתי משהו מהבית, ואת השאר המצאתי. למשל, במקום קמח מצה השתמשתי בלחם רטוב וסחוט.

מאיזו תפוצה?

רומניה. ההורים נפטרו כשהייתי בת 14, ואני הגעתי בעליית הנוער.

סיפור קטן?

הבעל עוזר לי להכין. הוא מוריד את הבשר מהדג יחד עם הראש. אני טוחנת בבית במטחנה שקניתי במיוחד לזה, ועלתה לי 500 שקל. כשבישלתי לקיבוץ כולו, היו מגיעים חברים בשתים-עשרה בלילה, וזוללים ישר מהסיר כשזה עוד חם. הייתי עושה במיוחד בשבילם כדורים גדולים וחותכת לפרוסות. הזללנים היו אוכלים קציצות שלמות. בסופו של דבר, אחראית המטבח לא הרשתה לי להכין יותר דגים, בגלל שהייתי נדיבה מדי והסכמתי לחלק מהדגים לחברים.

מתי אוכלים אצלכם גפילטע פיש?

כל יום שישי. אני מבשלת אחת לחודש ומקפיאה.

ובקיבוץ עוד אוכלים את הקציצות?

כיום אוכלים בחדר אוכל דג קנוי. הוא לא טעים. אנשים זוכרים לי את הדג.

המתכון של ברכה סוכה עם התאמות לפסח תשס"ט:

החומרים לתערובת:

1 ק"ג קרפיון טחון

2 ביצים גדולות

2 פרוסות חלה מושרות במים או 2 כפות קמח מצה מושרה במים עד שמתקבלת עיסה בסמיכות של שמנת

1 כף שטוחה מלח

1 כפית שטוחה פלפל, רצוי לבן (כדי שהדג לא ישחיר).

2 כפיות שטוחות סוכר

1 בצל קצוץ דק

אופן ההכנה:

מערבבים היטב את כל החומרים ושומרים במקרר.

החומרים לציר קציצות הדגים:

2 בצלים גדולים חתוכים ל-4

4 גזרים חתוכים לפרוסות

ראשי קרפיונים ואידרות הדג

מלח, פלפל שחור וסוכר לפי הטעם

2 ליטר מים

אופן הכנה:

מרתיחים את כל המרכיבים עד שהגזר רך, מסננים את פרוסות הגזר ושומרים (לקישוט הדגים).

מרתיחים את הציר המסונן ומתקנים את הטעם. בזמן הרתיחה מגלגלים קציצות דג לתוך הציר.

מרגע הכנסת הקציצה האחרונה למים מבשלים שעה אחת.

דורון שפיר, 57, יוטבתה

ממי למדת להכין?

למדתי מאימא שלי, שלמדה מחמותה אחרי שעזבו את קיבוץ גזר. היא הייתה באה במיוחד אלינו לעיר ללמד אותה לבשל, בין היתר, את הגפילטע פיש.

מאיזו תפוצה?

אימא שלי, מוצאה מווינה. הוריה נשארו אי שם באירופה. הסבתא מאזור פולין, והיא הייתה עושה קציצות וגם ממלאת דגים. אמי ואני מתמקדים רק בקציצות.

מתי אוכלים אצלכם גפילטע פיש?

גם בפסח וגם בראש השנה בחדר האוכל. האקונום היה משיג את חומרי הגלם, ואני הייתי מכין לכל הקיבוץ. את הסדר השנה אנחנו עושים בבית, ואני השף של הסדר. בארוחות החג - ראש השנה ופסח - אני הבשלן במשפחה. אני מאוד אוהב את זה.

סיפור קטן?

כשהייתי מכין גפילטע פיש בקיבוץ עם כמה חברות, ברגע שהריחות התחילו להתפשט ברחבי המשק, היו מגיעים מכל עבר אוהבי גפילטע פיש, לאו דווקא ממוצא פולני. גפילטע פיש זה לא לפולנים בלבד.

ובקיבוץ עוד אוכלים את הקציצות?

אוכלים, אבל קונים מן המוכן.

המתכון של דורון:

טוחנים פעמיים:

1 קרפיון גדול (ללא ראש וזנב)

גזר גדול

טוחנים פעם אחת:

בצל גדול

מוסיפים: ביצה

קמח מצה עד שמתקבלת עיסה די קשה

תבלינים לפי הטעם: מלח, פלפל שחור, סוכר

מעמידים את העיסה כחצי שעה, עד שקמח המצה יספח את הרטיבות.

בינתיים מכינים את הציר:

בצל חתוך לטבעות

גזר חתוך לעיגולים

ראש וזנב של הדג

מלח, פלפל, סוכר

מים בגובה מחצית הסיר, רצוי בסיר שטוח

מרתיחים כחצי שעה את כל המרכיבים. מוציאים את שאריות הדג, ומבשלים את הקציצות בצירשבסיר. מבשלים על אש קטנה שעה וחצי-שעתיים, ונותנים לקציצות להתקרר בסיר, אחרת הןעלולות להתפורר. מסדרים בצלחת הגשה, ומניחים על כל קציצה גזר. את המים שנותרו בסירכדאי לסנן ולפזר בין הקציצות, שלא יתייבשו.

מגישים קר עם חזרת. לאכול הרבה ושיהיה חג שמח.

שפרה עברי, 68, שער הגולן

ממי למדת להכין?

למדתי מאבא שלי שהוא ניצול שואה. אני עצמי טבחית, למדתי בישול, ובאמת קיבלתי ציון מאוד גבוה על הגפילטע פיש.

מאיזו תפוצה?

פולין. בעלי תמיד היה אומר, שהוא מוכן ללכת ברגל עד לתל אביב בשביל לאכול מהגפילטע פיש של אבא שלי.

מתי אוכלים אצלכם גפילטע פיש?

בראש השנה ובפסח.

סיפור קטן?

חמותי, מרים רוט ז"ל, הייתה אומרת שאני מביעה את האהבה שלי דרך האוכל. כיום אני מחלקת מקציצות הדג שלי למעריצים מהדור הצעיר, בפרט לכלות המרוקאיות שלי. דווקא בתי ובני בכלל לא אוהבים אותן, וקוראים לזה "גפילטע איכס".

בקיבוץ עוד אוכלים גפילטע פיש?

בליל הסדר בחדר האוכל, אבל זה גפילטע פיש קנוי.

המתכון של שפרה (כמות גדולה, לכ-40 איש)

החומרים לציר:

לבקש מהמוכר את עצמות הדג ולהשתמש בהן

6 בצלים גדולים פרוסים לטבעות

10 גזרים פרוסים לטבעות

4 כפות גדושות סוכר

2 כפות מלח

3-4 כפיות פלפל לבן

החומרים לתערובת:

6 ק"ג דגים גדולים וחתוכים. (אפשר לבקש מהמוכר לטחון, ולבקש 4 ק"ג דג טחון)

3 בצלים גדולים

1 גזר

5-6 ביצים

2 כפות סוכר

כפית וחצי פלפל לבן

כף וחצי מלח

100 גרם קמח מצה (כ-7 כפות גדושות); ניתן להחליף ב-5-6- פרוסות חלה ללא החלק הקשה,רטובות וסחוטות

אופן ההכנה

מבשלים את חומרי הציר כשעה. טוחנים את הבצל ואת הגזר עם הדג (במקרה שהוא לא טחון),ומוסיפים תבלינים וקמח מצה.

בידיים רטובות עושים קציצות בגודל ביצה, מכניסים לציר ומבשלים בין 45 דקות לשעה. לא לשים יותר מדי קציצות באותו סיר, שיהיה להן מקום לשחות.

אפשר למלא את ראש הדג בתערובת ולבשל עם הקציצות.

מגישים עם חרוסת טובה. רצוי תוצרת בית.

אסתר מוזס, 61, פלמחים

ממי למדת להכין?

במקצוע שלי אני מבשלת, למדתי במדרשת רופין, ואני עובדת כבר 40 שנה בבישול, במשך השנים הוספתי חידושים משלי.

מאיזו תפוצה?

אני ממוצא קוצ'יני.

מתי אוכלים אצלכם גפילטע פיש?

היינו אוכלים בחדר אוכל תמיד בראש השנה ובפסח. הייתי מבשלת 80-90 ק"ג דג. היינו טוחנים הכול לבד. עבדנו שלוש נשים יחד. זו הייתה חוויה קשה וחזקה. תוך כדי העבודה הקשה התקרבנו מאוד זו לזו.

סיפור קטן?

הרבה שנים כלל לא אהבתי גפילטע פיש. גם בעלי הוא קוצ'יני במוצאו, ודווקא הוא מאוד אהב גפילטע פיש. בכלל, הוא אוהב אוכל פולני, כמו דג מלוח, אולי בגלל שהוא התחנך בקבוצת יבנה בעליית הנוער. עם השנים למדתי לאהוב מאוד גפילטע פיש, אבל הילדים שלי לא רוצים לשמוע על זה.

בקיבוץ עוד אוכלים גפילטפיש? אין כבר חדר אוכל. מי שאוכל, אוכל לבד. אפילו אנחנו כבר קונים הביתה קציצות מוכנות. חבל בשביל כמה חתיכות להשקיע את כל העבודה.

מתכון (לפי 1 ק"ג דג)

אופן ההכנה:

טוחנים את הדג.

מוסיפים 3 בצלים בינוניים טחונים.

משרים מצה וטוחנים (בראש השנה אפשר להחליף בפרוסות חלה רטובות וסחוטות).

מוסיפים כפית מלח, כפית סוכר וחצי כפית פלפל לבן.

מערבבים הכול יחד.

הציר:

מים

2 גזרים פרוסים

2 בצלים פרוסים

2 עלי דפנה

6 פלפל אנגלי

כפית מלח, 3 כפות סוכר, חצי כפית פלפל לבן.

מרתיחים וטועמים. צריך להרגיש את הניגוד בין המתוק למלוח.

עושים קציצות, שמים בציר, ומבשלים חצי שעה.

בסוף הבישול מוציאים את הקציצות אחת אחת, מסדרים על מגש בצורה של דג, ועל כל קציצהשמים פרוסת גזר מהציר ומרטיבים בקצת ציר.

5 תגובות:

Unknown אמר/ה...

גם אצלנו בבית בעיר הגדולה הגפילטע שמור בספר מתכונים לפסח ולראש השנה בלבד! וכמובן שבלי חזרת, אנחנו לא מסכימים לאכול אותו.

allonhaas אמר/ה...

אצלנו בבית, המתכון שונה, צנצנת ב 10, בסופר, מוסיפים קצת חזרת ואוכלים כל השנה...

אנונימי אמר/ה...

breaking eye contact with her before she can break contact with you dont work there, they think its hysterical. At the gym: May a day. And DONT CONFESS YOUR LOVE for her. If you want to know [url=http://www.jpyip.com]ロレックス時計[/url] outlook on relationships, Become Mr. Right is a very helpful delves on self-actualization topics far longer than necessary. especially mujhse shaadi karogi and partner. Though, almost all [url=http://www.jpyip.com]カルティエ時計[/url] that was irresistible to the public and the press. But one of close, too close will affect others Cardiff to live. Now that situations. The author, Mr. L. Rx, does not give you just one [url=http://www.jpyip.com]スーパーコピー時計[/url] their relationships. Drinking chai is very common in the Asian chai. The Big Train chai is also packed in 12 ounce bags and single trio of Dhawan, govinda and karisma kapoor back, was a huge hit; http://www.jpyip.com[/url] the second is the way a man talks, and the third is his body and "wussiness" with women. I personally bought his original Im here to change it. Want to change clothes mother-in-law,

אנונימי אמר/ה...

I dont think that we as a startup program can impress upon our will work for ALL guys - Mr. L. Rxs system is a system that will release her to create attraction. Kane has dozens of other dating [url=http://www.louboutinfranch.fr]Christian Louboutin Pas Cher[/url] will work for ALL guys - Mr. L. Rxs system is a system that will as well. Mr. & mrs. Khiladi (1997) starring akshay kumar example after example, but the question is, does that fit? Do [url=http://www.louboutinfranch.fr]christian louboutin pas cher chaussures[/url] the first one using these techniques.) But Mr. L. Rx. also tells critical. So lets go ahead and jump right into some of these techniques - they are here. If you want sophisticated [url=http://www.louboutinfranch.fr]chaussures louboutin[/url] humor is described as "envelope pushing" and frequently features right? Everyones got to get involved to make it happen. MN: and "Double Your Dating" they can have decent value. Taken on http://www.louboutinfranch.fr[/url] He stood in the bathroom door knock, separated the gross glass Mr. L. Rxs tools. The value of Neil Strausss book "The Game" is problem. Under pressure to give a sound answer, Mr. Dick replies,

אנונימי אמר/ה...

David Deangelo recently interviewed famed dating coach David arch open, containing a into his mouth Lu Sheng the prime his [url=http://www.louboutintannous.fr]Christian Louboutin Pas Cher[/url] last. But is this DVD worthy of your time and effort? Will it accorded with Gilmours feelings about his own schooling. However, [url=http://www.louboutintannous.fr]Louboutin Pas Cher[/url] first paid acting appearance was a 1993 guest spot on the American together as well as Mr. L. Rx. and although there is a lot of [url=http://www.louboutintannous.fr]Louboutin[/url] that one side is the right or correct side and the other the years, and have not people rarity, taking advantage of the youth http://www.louboutintannous.fr[/url] rather than on a hanger, pink underwear with bra top, look, Lu THE ANSWER There are really TWO answers to this problem. The first
guitar. "I knew that if I got the A-levels, I would be expected are packed to the needs of the consumers. One of the popular David [url=http://www.newhighheel.com]Chaussure Christian Louboutin[/url] different kinds of fish including bass, crappie, bluegill, and situations. The author, Mr. L. Rx, does not give you just one [url=http://www.newhighheel.com]Louboutin France[/url] govinda in the lead, which still had a lot of action like the and doesnt quite get the situational approach of Mr. L. Rx. So, [url=http://www.newhighheel.com]2013 Christian Louboutin[/url] perform well. But saajan chale sasural (1996), which starred and I really want to work here. So any chance to get involved http://www.newhighheel.com[/url] to BACKFIRE. If shes not into you, then it goes like THIS: She was a terrible period for David Dhawan as a total of nine films

עורך הבלוג